Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΥΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ ΚΑΙ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ / 6.6.2024

Την Πέμπτη 6.6.2024, το σχολείο μας πραγματοποίησε την καθιερωμένη ετήσια ολοήμερη εκδρομή του. 

Αρχικώς η εκδρομή περιλάμβανε την εκπαιδευτική μας επίσκεψη στους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας. Κατόπιν ακολούθησε η μετακίνησή μας στην Παραλία Κατερίνης για ψυχαγωγία.

 





Οι βασιλικοί τάφοι της Βεργίνας (αρχαίες Αιγές) μας ταξίδεψαν στο ξακουστό Βασίλειο της Μακεδονίας, το οποίο κυριάρχησε στην Ελλάδα (και όχι μόνο), τον 4ο αιώνα π.Χ. Στις Αιγές έζησε και πέθανε ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος Β' (382-336 π.Χ.) και στέφθηκε βασιλιάς ο γιος του, ο Μέγας Αλέξανδρος, λίγο πριν ξεκινήσει το χτίσιμο της θρυλικής του αυτοκρατορίας.

Σήμερα, η Βεργίνα μας δίνει μια σαφή εικόνα για την αρχαία πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Δεν πρόκειται απλά για ένα αρχαιολογικό θαύμα, αλλά για έναν από τους μεγαλύτερους χώρους ταφής στον κόσμο. Ο τάφος του Φιλίππου Β’ ανακαλύφθηκε ασύλητος και άθικτος. Μοιάζει με κάτι ανάμεσα σε παλάτι και ναό, έχει κολώνες και ένα προθάλαμο. Στην πρόσοψη του τάφου, καθώς και στο ταφικό κρεβάτι από χρυσό και ελεφαντόδοντο που βρίσκεται στο θάλαμο, βρίσκονται τα πορτραίτα των δύο βασιλιάδων (Φίλιππος και Αλέξανδρος), οι οποίοι απεικονίζονται σε μια σκηνή κυνηγιού. Η Θρακιώτισσα σύζυγος του Φιλίππου, η Μήδα, θάφτηκε στον προθάλαμο του τάφου.
Οι βασιλικοί τάφοι, οι οποίοι ανακαλύφθηκαν μόλις το 1970, αποτελούν μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco και βρίσκονται στο εσωτερικό ενός καλυμμένου με γρασίδι λόφου, μιμούμενοι τον αυθεντικό ταφικό τύμβο. Μαζί με τον βασιλικό τάφο του Φιλίππου Β' είναι και αυτός του έφηβου γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου (Αλέξανδρος IV), καθώς και άλλων μελών της οικογένειας, μαζί με μερικούς από τους πιο εμβληματικούς θησαυρούς της αρχαίας ελληνικής περιόδου.

Αυτό που θα μας μείνει αξέχαστο είναι η ξεχωριστή αύρα του Μουσείου βασιλικών τάφων των Αιγών. Τα μοναδικά εκθέματα μέσα στον τύμβο - η χρυσή λάρνακα που περιείχε τα οστά του Φιλίππου Β, το περίπλοκο χρυσό στεφάνι που φορούσε κατά την καύση του, η τεράστια πανοπλία του, τα κοσμήματά του και άλλα αντικείμενα της εποχής - όλα λουσμένα με ένα μοναδικό φως.

Το χωριό Παραλία Κατερίνης βρίσκεται στα παράλια του νομού Πιερίας, στην αρχή του Θερμαϊκού κόλπου. Απέχει 7 χιλιόμετρα από την Κατερίνη και η πρόσβαση των επισκεπτών είναι πολύ εύκολη από τον Εθνικό Αυτοκινητόδρομο Ε75.

Η Παραλία Κατερίνης ιδρύθηκε από ψαράδες το 1922 και οι κάτοικοί του ήταν πρόσφυγες με καταγωγή από την Κίο της Μικράς Ασίας (κόλπος Προποντίδας). Οι κάτοικοι στην αρχή είχαν εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη αλλά στη συνέχεια μετακόμισαν μόνιμα στην περιοχή, γιατί τους θύμιζε την πατρίδα τους. Οι χάρτες της μεταπολεμικής Ελλάδας αναφέρουν το χωριό ως Σκάλα Βρωμερής (σκάλα=αποβάθρα). Μετονομάστηκε σε Παραλία Κατερίνης το 1950 και αναγνωρίστηκε το 1966.

Εξαιτίας της προνομιακής της θέσης, η Παραλία Κατερίνης αναπτύχθηκε τουριστικά, με πολλά ξενοδοχεία, εστιατόρια και γενικότερες υποδομές για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών της. Επίσης, σ’ αυτό συντέλεσαν η μεγάλη σε έκταση αμμουδιά της, καθώς και η μικρή απόσταση από τον κύριο οδικό και σιδηροδρομικό άξονα της Ελλάδας.