Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΣΤ' ΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ / 15-16.6.2024

Η ΣΤ' τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε στη λήξη της σχολικής χρονιάς διήμερη εκδρομή στα Ιωάννινα. Στην εκδρομή συμμετείχε η δασκάλα της τάξης κ.Δροσούλα και ο διευθυντής του σχολείου μας.

Την πρώτη ημέρα, πριν την άφιξη στα Ιωάννινα, επισκεφτήκαμε το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων, γνωστό και ως Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη. Βρίσκεται περίπου 14 χλμ. νότια των Ιωαννίνων, στον Δήμο Μπιζανίου. Θεμελιώθηκε με πρωτοβουλία του γλύπτη Παύλου Βρέλλη το 1983 και άνοιξε τις πόρτες του το 1995. Είναι το πλέον γνωστό μουσείο αυτού του είδους στη χώρα μας. Το Μουσείο φιλοξενεί περίπου 150 κέρινα ομοιώματα και 36 ιστορικά θέματα, εμπνευσμένα από σημαντικά γεγονότα της Ελληνικής Ιστορίας.

 


Μετά την τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, ακολούθησε βόλτα στην καστροπολιτεία του Ιτς Καλέ και στο νησάκι της Κυρά-Φροσύνης στα Ιωάννινα.

Τη δεύτερη ημέρα, μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο, επισκεφτήκαμε το σπήλαιο του Περάματος. Βρίσκεται μόλις πέντε χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων στο ομώνυμο προάστιο Πέραμα, επάνω στο λόφο Γορίτσα. Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1940, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Αποτελείται από πολλές διαδοχικές αίθουσες και διαδρόμους με σταλακτίτες, σταλαγμίτες, κουρτίνες και εντυπωσιακές κολώνες σε συμπλέγματα. Το 1956 βρέθηκαν απολιθωμένα δόντια και οστά της αρκούδας των σπηλαίων. Καταλαμβάνει έκταση 14.800 τ.μ. και η επισκέψιμη διαδρομή είναι συνολικά 1.100 μέτρα.

Κατά τη διάρκεια της επιστροφής, ακολούθησε στάση στο Μέτσοβο, όπου καθίσαμε για μεσημεριανό φαγητό και βόλτα στην πόλη. Κατόπιν, μέσω ενδιάμεσης στάσης στη Βέροια, επιστρέψαμε το βράδυ στην πόλη μας.

Ήταν μια διδακτική και αξέχαστη εκδρομή για όλους τους μαθητές και τους γονείς που τους συνόδευαν. 

Ευχόμαστε για άλλη μια φορά στους μαθητές της ΣΤ' τάξης υγεία, καλή πρόοδο στο Γυμνάσιο και πολλές επιτυχίες στη ζωή τους!