Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ / 22.5.2024

Το σχολείο μας συμμετείχε στις εκδηλώσεις μνήμης του Ποντιακού Συλλόγου Γουμένισσας "Ο Διογένης ο Σινωπεύς", για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (19 Μαΐου), η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024.
 
 
 
 
 
Περισσότερες πληροφορίες γύρω από τις εκδηλώσεις μνήμης του Συλλόγου Ποντίων Γουμένισσας, μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο Ποντιακός Σύλλογος Γουμένισσας στο Facebook.
Οι μαθητές/μαθήτριες και εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στην ιστορική Ιερά Μονή της Παναγίας Γουμένισσας, όπου τους υποδέχθηκαν, ο πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης, Ηγούμενος της Μονής, αρχιμανδρίτης Σφονδυλιάς Αγαθάγγελος και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ποντίων.
Εκεί έγινε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στα γεγονότα της Γενοκτονίας από τη γραμματέα του συλλόγου Δέσποινα Λαζαρίδου, αλλά και αναφορά στην εγκατάσταση των Ποντίων στη Γουμένισσα και τη γύρω περιοχή, καθώς και στην «ποντιακή γειτονιά» που βρίσκεται πλησίον της Μονής. 
Στον προαύλιο χώρο, μαθητές/μαθήτριες και εκπαιδευτικοί χόρεψαν τον ποντιακό χορό ομάλ.  
Κατόπιν πήραν τον δρόμο για την κεντρική πλατεία Θάνου Ζελέγκου, η οποία ήταν στολισμένη με τα εικαστικά έργα των παιδιών μας.
Οι μαθητές/μαθήτριες είχαν ενημερωθεί από τον Σύλλογο, για το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στις 25 Απριλίου και κατόπιν τους είχε ζητηθεί, να εκπονήσουν ένα εικαστικό δημιούργημα με βάση τα όσα είχαν ακούσει, αλλά και με προσωπική τους έρευνα.
Στην κεντρική πλατεία τους υποδέχτηκαν μέλη του Δ.Σ. και φίλοι του Συλλόγου. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Χριστόφορος Λαζαρίδης περιέγραψε αναλυτικά τη διαδικασία διαλογής και αξιολόγησης των έργων, για το διαγωνιστικό μέρος της 3ης μαθητικής έκθεσης καλών τεχνών. 
Αφού δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές να δουν τα έργα που είχαν εκπονήσει, τους απονεμήθηκαν οι έπαινοι.
Από το σχολείο μας διακρίθηκαν για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό καλών τεχνών οι μαθήτριες Ολυμπία Νταμαζέτι, Ραφαηλία Βούζα και Βασιλική Καρακαφτάνη (ομαδικό έργο).
Επίσης έλαβαν τα 3 πρώτα βραβεία:
Το 1ο βραβείο οι μαθήτριες Ζωή Κρόντη και Δήμητρα Ασαρτζή (ΣΤ' τάξη, ομαδικό έργο).
Το 2ο βραβείο η Γεωργία Τραϊανού (Γ' τάξη) και το 3ο βραβείο η Ευαγγελία Δίγκα (Β' τάξη).
 
1ο Βραβείο
 
2ο Βραβείο
3ο Βραβείο
Διακρίσεις




Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές/μαθήτριες που συμμετείχαν στην 3η μαθητική έκθεση καλών τεχνών που είχε ως κεντρικό σύνθημα: «ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ. ΕΤΟΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ!».
Θερμές ευχαριστίες στον Σύλλογο Ποντίων "Ο Διογένης ο Σινωπεύς" για την άψογη οργάνωση όλων των δράσεων και στον πρωτοσύγκελλο της Μητρόπολης μας, αρχιμ. Αγαθάγγελο, για την εμπεριστατωμένη και χρήσιμη ενημέρωσή του στον Ιερό Ναό της Παναγίας Γουμένισσας.