Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

Επέτειος 28ης Οκτωβρίου 1940 - Σχολική γιορτή - Παρέλαση μαθητών (βίντεο) / 27-28.10.2023

Η Επέτειος του «ΟΧΙ» μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε από τον Ιταλό πρέσβη Γκράτσι στον Έλληνα δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά την 28η Οκτωβρίου του 1940.  

Ο Μεταξάς εκείνη τη στιγμή είχε εκφράσει το ελληνικό λαϊκό συναίσθημα, την άρνηση της υποταγής. Αυτή η άρνηση πέρασε στον τότε ελληνικό δημοσιογραφικό τύπο με την λέξη «ΟΧΙ». Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της χώρας μας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940.

Το σχολείο μας τίμησε όπως κάθε χρόνο την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 με τη σχολική εορτή μας. Συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο σ' αυτήν.

Aνήμερα της Επετείου συμμετείχε το σχολείο μας σε όλα τα δρώμενα του Δήμου Παιονίας, τα οποία περιλάμβαναν: Την πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, την επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο των πεσόντων και την παρέλαση των μαθητών επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως.

Ευχαριστούμε τον πρόεδρο της Κοινότητας Γουμένισσας κ.Τάτση, για τον επιπρόσθετο στολισμό της αίθουσας του Πολιτιστικού Κέντρου την ημέρα της σχολικής εορτής μας και την παρουσία του σ' αυτή. 

Τιμή και δόξα στους Ήρωες του 1940 που πολέμησαν, για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα την ελευθερία μας!