Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ "ΠΛΑΤΑΝΟΤΟΠΟ" ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ / 11.10.2024

Την Παρασκευή 11.10.2024, πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική μας επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας. Κατόπιν ακολούθησε η μετακίνησή μας στον "Πλατανότοπο" Γιαννιτσών, για ψυχαγωγία και παιχνίδι.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας, αποτελεί ένα νέο όσο και σύγχρονο μουσείο με σαφή προσανατολισμό προς τον επισκέπτη. Το πρώτο έκθεμα που υποδέχεται τον επισκέπτη, μετά το ενημερωτικό βίντεο που υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθήσει, είναι η κεραμίδα οροφής που φέρει το όνομα «ΠΕΛΛΗΣ». Από τα πρώτα ευρήματα του 1957, η κεραμίδα επιβεβαίωσε την ταύτιση της θέσης και κατέστησε την ανασκαφή της Πέλλας ως επιστημονικό γεγονός με διεθνές ενδιαφέρον. Ακολουθεί η κάτοψη του αρχαιολογικού χώρου, όπου ο επισκέπτης με διαδραστικό τρόπο αντιλαμβάνεται και κατανοεί την ανάπτυξη της πόλης. Στη συνέχεια, η μαρμάρινη κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και το μαρμάρινο αγαλμάτιο του Αλεξάνδρου-Πάνα, οδηγούν τον επισκέπτη στο κύριο τμήμα του μουσείου. 

Οι συλλογές αναπτύσσονται σε 4 θεματικές ενότητες: Την καθημερινή ζωή, το δημόσιο βίο, τη θρησκευτική ζωή (δημόσια ιερά) και τα ταφικά έθιμα (νεκροταφεία). Από τον εξώστη υπάρχει η δυνατότητα της πανοραμικής παρατήρησης του ισογείου. Το ορθογώνιο αίθριο, οικείο στον επισκέπτη από τις περίστυλες αυλές των ελληνιστικών οικιών, προσφέρει το φυσικό φως φιλοξενώντας αρχιτεκτονικά μέλη, επιτύμβιες και αναθηματικές στήλες.